Ha nem jelenik meg jól a hírlevél, kattints ide!

Meddig bírod?

Lubics Szilvi 44, Maráz Zsuzsa 47, Szőnyi Ferenc 54 éves.  Megállíthatatlannak látszanak, még ha ők maguk valószínűleg érzik is a különbséget a harmincas éveik energiaszintjéhez képest. Ha hozzáteszem, hogy a fizikai teljesítőképesség csúcspontja valahol a 24. évünk tájára esik, és onnan csak lefelé vezet az út, 40–50 évesen 150–200 kilométereket (meg többet) bevállalni duplán elképesztő. Az 5 és 10K-s elit futók a 20-as, 30-as éveikben hozzák a legjobb eredményeiket, mert náluk a tempó a lényeg.

A hosszútávfutók között viszont egyre több a negyedik ikszen túli versenyző, mert 50 meg 100 kilométer felett már nem elég a fizikum, sokkal fontosabb szerepet kap a mentális háttér. A kitartás hajt el a célig, bölcs belátás segít beosztani az erőd, megzabolázni tiltakozó elméd. Svájci–francia kutatócsoport vizsgálta ezt az életkor dolgot 2012-ben,
a Bern melletti 100 km-es ultramaraton 12 évnyi eredménylistája alapján. Férfi és női indulókat vizsgáltak életkorukat és időeredményeiket összehasonlítva. Utóbbi folyamatos javulást mutatott a kor előrehalad-tával: a 18–24 éves korosztályt verte a 25–29-es csoport, őket pedig lefutották a 30–34 évesek. Itt azonban stagnálni kezdtek az idők: a férfiaknál 45–49 éves korig, a nőknél 50–54 (!) éves korig nem nagyon változtak. 
Mindkét nem esetében összehasonlították a tíz legjobb eredményt, és sokéves távlatban a 100 km-es ultramaratonon a 35–40 éves férfiak és nők vitték a pálmát. A kutatók mindezt kiegészítették a sérülések statisztikájával, és ez is azt mutatja, hogy az idősebbek jobban bírják – valószínűleg mert óvatosabbak –: ritkábban kell kiállniuk a versenyekből valamilyen fizikai ok miatt. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a mezőnyben nincsenek fiatal és eredményes futók. Sokan vannak, és az sem kérdés, hogy bármikor versenyre kelhetnek egy negyvenes hosszútávfutóval. Az itt a lényeg, hogy egy ilyen nehéz műfajban, mint az ultra, veteránok is futnak az élmezőnyben. És köszönik, még bírják. Nagyon is.

Tomsits Tímea
főszerkesztő

ÍZELÍTŐ LEGFRISSEBB SZÁMUNKBÓL:

RW1805_hirlevel_kaja

Maratoni menü / 2017-ben a harminchat éves Shalane Flanagan személyében negyven év elteltével újra amerikai győztese lett a New York-i maraton női mezőnyének. A titka? Jórészt a táplálkozása. Olyan ételek, melyek nem egyszerűen csak üzemanyagok. „Run Fast. Cook Fast. Eat Slow” címmel nemrég jelentek meg Elyse Kopecky táplálkozási tanácsadó és Flanagan közös receptjei, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy Flanagan szakíthassa át a célszalagot a Central Parkban. Most megosztották velünk az öt kedvencüket.

 RW1805_hirlevel_gear

Széllel bélelt futókörEgy ütős futódzseki és máris elfelejtjük, hogy lassan vége a nyárnak. A klassz cuccok a teljesítményünkre is hatással vannak, hiszen több kedvünk lesz imozdulni a négy fal közül.

 RW1805_hirlevel_maraz

Öncélú dolog a futás /  Magazinunk megjelenésekor már csak néhány nap választja el 2017 ultrafutóját attól, hogy szeptember 28-án újra nekivágjon a görögországi Spartathlon versenynek, amelyen tavaly második lett. Kudarcokról, sikerekről, lemondásról, visszavonulásról, és a lábról lehulló körmökről is beszélgettünk Maráz Zsuzsával.

RW1805_hirlevel_reggel

Tartsd kézben a reggeled / Mi kell ahhoz, hogy olyan hatékony, energikus reggeli futó lehess, amilyen mindig is szerettél volna lenni (vagy még jobb)?
RW1805_hirlevel_elso5k

Az első 5k (vagy az eddigi leggyorsabb) / Az 5K ideális táv az újonc futóknak, és tökéletes arra, hogy a gyakorlott versenyzők teszteljék, mennyire bírják tartani a tempót.

RW1805_hirlevel_zatopek

Cseh Expressz: Emil Zátopek / Hétköznapi szuperhős. Öt olimpiai érmet nyert, 18 világcsúcsot futott akkoriban emberfelettinek vélt teljesítménnyel, s a neve a sportszerűség és a szolidaritás szinonimája lett. Az „emberarcú szocializmus” élve eltemette hazájában, de elhallgattatni nem tudta. Emil Zátopek, a futók védőszentje.
RW1805_hirlevel_fogyas

18 tipp, hogy meglökd a fogyást / Valószínűleg többen vannak, akiket kezdetben a fogyni vágyás inspirált futásra, mint azok, akik a sportértékért vagy kikapcsolódásként vágtak bele. A futás azonban önmagában még nem garancia a kilóvesztésre, a kezdeti eredmények után hamar beállhat a stagnálás. Összegyűjtöttük az okokat, és néhány tippet a továbblépéshez.

Megjelent a Runner’s World legfrissebb száma!

Van az úgy, hogy az ember, aki először indul futni, azt gondolja, semmi az az egy kilométer, de aztán az első száz méteren elvérzik. Gyakran megesik az ilyesmi, és gyorsan túl lehet lendülni a falon, csak nem szabad feladni. Ritkábban ugyan, de az is előfordul, hogy valaki azt gondolja, talán sikerülne lefutnia egy bizonyos távot, talán befér egy verseny középmezőnyébe, talán megfutja az 5 perces pace-t, aztán meg ehhez képest mégis elsőként szakítja át a célszalagot. Találkoztam már ilyen szerény hősökkel, akik nem is voltak tisztában vele, mire képesek. Az idei év egyik nagy meglepetése például online-os kollégánk, Géza szereplése az NN Ultrabalaton csapatunkban. Nem is tudtuk, hogy fut.

Csak röviddel a verseny előtt kezdett edzeni a hosszabb távokra – ha jól emlékszem, nagyon-nagyon röviddel előtte –, majd olyat futott, hogy a csapattársak nem hittek a szemüknek. A fáradtság semmi jelét sem mutatta, a maga 4:30-as (!) tempójával őszintén mosolyogva érkezett a váltópontokra, ami annyira szürreális volt, hogy csak azért nem lehetett biztosra venni, hogy ufó, mert legalább megizzadt.
Róla az I’m a runner rovatban olvashatsz, de írunk más szerény hősökről is, Bogárdi Szilviről, aki szintfelmérőnek szánta élete első ultráját, majd győztesként ért célba, és Rakonczay Gáborról, aki az UB-n elvérzett, olyannyira, hogy napokig bottal járt, de pár nap múlva csak azért is megcsinálta a maga privát Balaton-körét.

A tartalomból:

RW1804_600x410_kepek_5futoklub

Lépj be te is a klubba
Bemutatjuk a hazai közösségi futások szervezőinek színe-javát – persze a teljesség igénye nélkül.

RW1804_600x410_kepek_2hoseg

Mit neked hőség
Lézervágott szellőzőzónák, károssugárzásszűrő funkcióval tuningolt anyagok és más technikai extrák.

RW1804_600x410_kepek_3terepajanlo

A Budai-hegység
Budaörs, Budakeszi, Nagykovácsi. Kiváló és látványos útvonalak, illetve nagyszerű panorámát nyújtó kilátók várnak.

RW1804_600x410_kepek_4atalakulas

Sam Anderson átalakulása
A New York-i csapos, aki ugyanolyan keményen dolgozott, mint bulizott. Aztán egy rövid futás megváltoztatta az életét.

RW1804_600x410_kepek_8tuledzes

Jóból is megárt a sok

A Pareto-elvnek, a több területen is alkalmazható 80/20-as szabálynak megfelelően valóban igaznak tűnik, hogy akik edzésre adják a fejüket, azoknak a 80%-a intenzívebben dolgozik, mint ahogy kellene.

 

RW1804_600x410_kepek_7kaja

Zöldségtuning
Nem beszélünk zöldségeket: ha már unod a banánt (és a spenótfőzeléket), e recepteket gyerekjáték összedobni.

Azért (is) futsz, hogy fogyj? Akkor ezeket a hibákat ne kövesd el!

Fogyás futással!? Ha valaki eldönti, hogy életmódot vált, általában ebbe a sportba vág bele, de nem csak a kezdőknek, hanem már haladó futóknak is gondot okozhat néhány dolog, ami által a kilók leadása nem válik tartóssá, és még sérüléseket is okozhat!

Futás fülledt időben: Tippek, ha magas páratartalomban futnál

Nem csak a hőség okozhat problémát futás közben, hanem a párás, fülledt idő is! Megmutatjuk, mit tehetsz annak érdekében, hogy ilyenkor se menjen rosszul a futás.

Must-have termékek nyári futásokhoz, amik kellemesebbé teszik a mozgást a melegben

A futás önmagában is izzasztó, pláne ilyenkor, amikor alaposan felcsúszik a hőmérő higanyszála. Ekkor viszont érdemes odafigyelni arra, hogy a melegben jobban odafigyelj a bőrápolásra, a káros UV-sugarak ellen muszáj felvenni a küzdelmet.

Futás kánikulában: Így javít a teljesítményeden, ha nyáron sem állsz le!

Nyáron valószínűleg te is sokkal nehezebben veszed magadat rá a futásra, hiszen ilyenkor nem indulhatsz útnak egyből, amikor szeretnél. A nagy meleg miatt ugyanis érdemes még korán reggel, vagy késő este letudni az edzést. A következő dolgokkal reméljük, meggyőzünk arról, hogy nyáron sem annyira rossz futni.

“Minél nehezebb a napom, annál jobban kell a futás. Ha meg boldog vagyok, azért!” – Interjú Szilágyi Gyulával, aki 11 hónap alatt a nulláról készült fel az UB egyéni teljesítésére

Szilágyi Gyulát a Generali Runner’s World futótáborban ismertük meg. A tavaszi tábor óta eltelt időben pedig egyedül teljesítette az idei Ultrabalatont és céljai között szerepel az UTT és a Korinthosz versenyeken való részvétel is. Ismerjétek meg ti is!

Szorongással küzdesz? Ez egy újabb ok arra, hogy felhúzd a futócipőt!

A túltömött naptár vagy bármilyen stresszes esemény hatására sokaknál előjön a szorongás. Ezek az érzések képesek ugyan javítani a teljesítményen, de más esetben inkább visszavetnek.

Azért (is) futsz, hogy fogyj? Akkor ezeket a hibákat ne kövesd el!

Fogyás futással!? Ha valaki eldönti, hogy életmódot vált, általában ebbe a sportba vág bele, de nem csak a kezdőknek, hanem már haladó futóknak is gondot okozhat néhány dolog, ami által a kilók leadása nem válik tartóssá, és még sérüléseket is okozhat!

A gyorsító edzések előnyei – A jobb időeredmény csak egy a sok pozitívum közül!

A gyorsító edzésekkel nem csak az 5K-s időeredményeden javíthasz, hanem sokkal egészségesebb futóvá is válhatsz. Ha eddig nem tetted, mindenképp iktasd be a heti edzéstervedbe ezt a fajta edzést!

HIRDETÉS

Ezt a levelet a runnersworld.hu -t üzemeltető Marquard Media Magyarország Kft.-től kaptad.
Az Európai Unió új általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megfelelően a Marquard Media Magyarország Kft. külön az adatkezelésre szolgáló felületet biztosít minden felhasználó számára. A Marquard Media adatkezelési felülete a https://adatvedelem.marquardmedia.hu címen érhető el, ahol e-mail cím megadása után minden felhasználói adat megtekinthető, módosítható, törölhető.

Ha a felület kezelésével vagy az adatkezeléssel kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük az adatvedelem@marquardmedia.hu e-mail címre írjon, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.
Marquard Media Magyarország Kft. 1031 Budapest Záhony utca 7. (Graphisoft Park)
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-60762/2012.