Ha nem jelenik meg jól a hírlevél, kattints ide!

Éva magazin

Volt értelme ennek a két hónapnak?

Múlt szombaton (még a #szabadakerthelyiség előtt) kint jártam a Rómain. Nemcsak én, de még több száz másik budapesti, akik úgy látszik, belefáradtak az óvatosságba és a másfél méterek saccolgatásába. Szóval miközben nyilván nem adhatok más választ a fenti kérdésre, mint azt, hogy persze, volt értelme, hiszen nem lettem beteg, egyetlen ismerősöm sem lett beteg, országos szinten alacsony a betegek száma, mégis kitettem azt a kérdőjelet a mondat után. Azért, mert, mind hallottuk már, hogy a végétől még messze vagyunk… csak valahogy mégsem tudjuk felfogni.
Agyunkban két ellentétes információ fut össze, egy hallomáson alapuló (vészhelyzet van), meg egy személyes tapasztalat (nem ismerek fertőzöttet) és amikor kényelmetlenné válnak a heteken át tartó megszorítások, egyre inkább a személyes tapasztalat határozza meg a döntéseinket. Kezdünk érveket gyártani, amik azt támasztják alá, hogy egy kicsit, csak néha (és csak nekünk) mégis megengedhető a lazulás. Pl. “Két hónapja nem jártam a Rómain, szabálykövetően viselkedtem, megérdemlem azt a sétát”. És akkor szembesétál a hasonlóan gondolkodó tömeg, akikkel megtelik a sétány. Így megy ez. Nekem is volt védhető érvem: csak a vízre akartam kimerészkedni (ahol nincs tömeg – helyesel a racionalitás), hogy átkenuzhassak a hajóforgalom-mentes Budapesten. (Amúgy csodálatos volt!) Innen a kérdőjel, hogy bírjuk-e még “csak nekem, csak itt, csak most” magyarázatok nélkül? Mert nyár van, gyönyörű, és annyit biztosan megértettünk az elmúlt két hónap során, hogy szükségünk van egymásra, ahogy fűre, fára, virágra, napra, esőre is… Csak jegyezzük meg jól, amit tanultunk, és vigyázzunk az életre.

Tomsits Tímea
Éva magazin, főszerkesztő

Ha már itt tartunk: te hogyan tervezed a visszatérést? Az első “szürke hétköznapot”? Dudics Emese megfuttatta a fantáziáját, és megírta: “elképzeltem a jövő hétfőmet a régi-új kerékvágásban”
278068-regi-uj.775x400 (1)

Ez is visszatérés – végre címlapot fotóztunk! Maszkosan, visszafogottan, de boldogan, mert végre egymás közelében lehettünk. Gyönyörű fotók születtek (by Lábady István) és egyébként is annyit készültünk már a következő megjelenésre a csendes hetekben, hogy N-A-G-Y-O-N izgalmas szám lesz! (Ez persze még nem egy Lábady-fotó, hanem saját és telefonos, és kicsit életlen, bocsi!)

unnamed (1)

Még egy örömhír: már 275 ezren csatlakoztak a Facebookon a #vegyélhazait csoporthoz, ahol magyar divattervezők, képzőművészek, kézművesek, élelmiszergyártók, vendéglátóhelyek mutatkoznak be. Kategóriákra szűrve is kereshetsz olyan termékeket, amiknek a megvásárlásával a hazai kisvállalkozásokat támogathatod.  Kicsit már válogattunk is neked: 7 magyar dizájnerékszer, ami nem fog szembejönni veled az utcán

277778-ekszertervezok-ekszer.775x400

Utálatos egy dilemma, amikor jobban ízlik a gyorséttermi sült krumpli, aminek nincs sok köze a krumplihoz, mint a sajátom, amihez piacozok, hámozok, szeletelek, de valahogy sosem lesz elég ropogós. Emily Blunt neten terjedő receptje kicsit macerásabb, mint szeretném, de végre lenyomja szkanderben a műkrumplit.
277952-sult-burgonya-recept.775x400

Tart még a kenyérsütő lendületed? Akkor tégy egy próbát Plachi Franciska pizzatésztájával  – lelkiismeretfurdalás-mentes, mert mindenmentes.277810-elesztomentes-pizza-pizza.775x400

Ez is nagy kedvenc volt a héten, tiszta sor, hogy szeretjük tesztelni magunkat!  Okosabb vagy, mint az átlag? 7 kérdés, ami segít kideríteni
278217-okos-intelligencia.775x400

Nem hallottam még a kerti ágyás építésnek erről a módjáról, de a cikk megihletett, hogy kipróbáljam: a dombágyás 20 éven át is elláthat zöldséggel
277547-kerteszkedes-kert.775x400

Felelősségvállalásból ötös – neked is ez jut majd eszedbe Eörsi Sári írását az idősotthonról, ahol  a személyzet “pizsamapartival”  tartotta távol a vírust a bentlakóktól.
278311-idosotthon-franciaorszag.775x400

Újabb történetek, amik tiszteletet érdemelnek: Szuperhősök? Egészségügyi önkéntesek a járvány idején
277801-koronavirus-korhaz.775x400

Eközben Indonéziában az állatvédő aktivisták sajnos még mindig hiába várják, hogy a hatóságok betiltsák az őserdőből származó vadhús árusítását a piacokon, ahol most is keresett áru a denevérhús.
278208-indonezia-piac.775x400

Megtartva jó szokásom, hogy búcsúzóul csak könnyed témákat ajánlok: Denise és Maria, két barátnő megmutatta a világnak, milyen szuperül állhatnak ugyanazok a ruhák a 36-os és a 44-es alkaton. 30 millió lájkot gyűjtöttek a képekkel.
277741-ruhameret-testpozitiv.775x400

Töltöttem már le olyan képszerkesztő appot a telefonomra, amiről kiderült, hogy a reklámja profibb volt, mint maga a termék. Úgyhogy nekem ez egy hasznos útmutató volt a fotósunktól, Hámori Zsófitól, aki utánanézett, mit tudnak a 2020-ban legmenőbb  alkalmazások.
277432.775x400unnamed

Kedves Előfizetőnk!
Idén tavasszal sem maradnak el a JOY-Napok, de ezen a hétvégén a #maradjotthon jegyében digitális kuponokkal juthatsz hozzá a kedvezményekhez, és online vásárolhatod meg kedvenc termékeidet. Az eddigi évek során az Éva magazinban is fellelhetők voltak a JOY-kuponok, ám idén nem jelent meg ez a számunk.
Hogy ne érjen benneteket hátrány emiatt, szeretnénk a kuponokat digitális formában eljuttatni számotokra.

A kuponfüzet INNEN tölthető le.

Kellemes hétvégét, jó vásárlást kívánunk nektek!
Hamarosan találkozunk!
unnamed

Értsd meg a múltat, hogy alakíthasd a jövőd!

Mi okozhatja a párkapcsolati kudarcokat, a szorongást, a sikertelenséget? Vajon mitől függ, hogy képesek vagyunk-e építkezni egy nehéz helyzetből, és tanulni belőle? Orvos-Tóth Noémi felmenőink múltjának megértéséről és jövőnkre gyakorolt hatásáról, Al Ghaoui Hesna a félelem és a bátorság kapcsolatáról, a nehéz helyzetek hajtóerővé alakításáról mesél. Vegyél részt te is az első ONLINE Éva Psziché Esten, június 11-én! Új helyszín: az otthonod, a kanapéd, a kedvenc foteled. Írd át te is a jövődet!

Kattints ide a részletekért >>

EVA_Psziche_EDM_2020_600x800_eloadokv2_1 (1)

 

Az elmúlt napokban nálam az abszolút No 1 Eörsi Sári cikke volt, amihez jó sok forrást nézett át, hogy te magad dönthesd el, milyen választ adnál a kérdésre: és ha a svédeknek volt igazuk? Akkor minden járványügyi korlátozás hiábavaló volt?
277518-svedorszag-stockholm.775x400
Sári írt kritikát egy május 6-án bemutatott Netflix-produkcióról is: Megnéztem Michelle Obama új dokuját (ami nem a könyvet dolgozza fel)
277613-michelle-obama-dokumentumfilm.775x400
„Tajvan, Új-Zéland, Norvégia, Izland, Észtország a hírek szerint lassanként teljesen leszámol a koronavírus-járvánnyal. Ezekben az országokban nő kezében van a kormány. Véletlen az egybeesés? Vagy akkor a női világvezetők tényleg ügyesebben kezelik a koronavírust?
277445-nok-politikus.775x400
Hányféleképpen hathat egy érintés? Dudics Emese utánajárt és az írás is bekerült a heti kedvenceim közé: Miért fontos az érintés – és miért hiányzik annyira?
277385-erintes-lelkem.775x400

Csak egy pohár bor a vacsorához, aztán meg az esti film mellé. Még kettő. Esti feszültségoldó bódulat. Manapság talán kicsit többen fejezik be így a napjukat, mint máskor. Ez ihlette Botás Enikőt arra, hogy lejegyezze a történetet: Egy édesanya vallomása: Miért nem iszom egy kortyot sem a házi karantén alatt
276898-alkohol-bor.775x400
Bor helyett ez a cikk is lelazít: a technika segítségével megnézheted ugyanazt a konyhát 16. századi, aztán 17., 18… és végül 21. századi enteriőrrel. Háztartási evolúció: hogyan változtak a konyháink ötszáz év alatt?
277125.775x400
Pikáns ügy: a brit királyi konyha megosztotta titkos salátareceptjét. És erre mondjuk, hogy clickbait (kb. klikkvadász) cím, mert az egyetlen pikáns dolog a receptben a menta. De azért még ki fogom próbálni.
277578-recept-salata.775x400
Kolléganőm megkívánta a túrógombócot. Azt én mondtam neki, hogy próbálja már ki azt a hatalmas, habkönnyű fajtát, ami nekem még sosem sikerült szépre. És kipróbálta. Óriás túrógombóc „majdnem” úgy, ahogy Náncsi Néni készíti
277276-turogomboc-recept.775x400

Nemrég arról panaszkodott egy anyatárs, milyen karanténküzdelmeket vív a kamasz fiával, hogy igen, most is minden este zuhanyozni kell. Az ő érdekében remélem, hogy a srác nem látta ezt a cikket.
277054-csaladom-egeszsegem.775x400

Úgy 25 éves korom körül vettem magamnak egy karikagyűrűt, újságírói kísérletként. Kíváncsi voltam, érzek-e változást az emberek viselkedésében, ha asszonynak hisznek. Éreztem. Bár lehet, hogy csak beképzeltem? Mindenesetre most érdeklődve olvastam Botás Enikő írását a saját tapasztalatairól.
276881-gyuru-eljegyzesi-gyuru.775x400

Van-e kamaszod? És ha igen, szokott-e ASMR videókat nézni? Tudod, amikben lehet, hogy semmi más nem történik, csak valaki ecsettel simogat egy mikrofont… Ennél már csak az bizarabb, hogy esetenként piszok sok pénzt kasszírozhat vele. Ezzel: 
277094.775x400

Heti abszurd: amíg nincs vakcina, megteszi napi két kiló fehér kenyér is!?
276963-szomszed-gang.775x400

Mondják, hogy a gyerekkor a felhőtlen boldogság időszaka. (Bárcsak mindig így lenne!) Ezért aztán érdekes felvetés, hogy a boldogtalanság azokra jellemző, akik érzelmeikben megrekedtek a gyermekkorukban.
276949-felnoves-boldogsag.775x400

Rövid, de velős, és hasznos: ha nem habzik, akkor nem is tisztít?
276753.775x400

Guttray Móni szúrta ki a WHO Facebook-oldalán a mesterséges influenszert, akit a COVID-19 elleni kampányban vetettek be, hogy megszólítsa a fiatalokat. Ez elsőre nem hangzik rosszul, ugye? Ám a cikk felvet aggályos kérdéseket – mi a veszélye annak, ha már a véleményvezéreink is digitálisan generált álemberek lesznek?
276872.775x400

A következő kérdésre előre elárulom a választ: a férfiakat. De, hogy miért? Annak Dudics Emese járt utána.
276907-ferfiak-nok.775x400

És a végére egy abszolút könnyű téma: egy csodás hollywoodi dívára emlékezünk – tudod, aki tűsarokban hátrafelé…
276951-ginger-rogers-evfordulo.775x400

A reggeli szerkesztőségi videóértekezleteken például néha rácsodálkozunk egymás hajára. Hogy mivé lesz egy jó frizura heteken át tartó fodrásztalanság után? Persze annak a legválságosabb a helyzete, akinek rövid a haja. Az ilyesmi a józanabb gondolkodású nőket is rábírja, hogy olló után nyúljanak. Karantén szülte videóválogatás: Ha már nem húzhatod tovább a hajvágást, legalább csináld jól! 
276609-haj-frizura.775x400
Miről lehet beszélgetni, ha az emberrel hetek óta ugyanaz történik? Jó, persze, visszautazhatunk az időben, nosztalgiázhatunk múltbeli történeteken. Vagy aggódhatunk a jövőn, amiről amúgy semmit sem tudunk. Vagy elmesélhetjük, mit főztünk. De őszintén, fogy a muníció. Mojzes Nóri is erre jött rá, mikor megírta ezt a cikket. Kérlek, ne beszéljünk ennyit a semmiről a karantén alatt!
276685-karanten-beszelgetes.775x400
Neked megvan az az elmélet, hogy most épp a természet által kiszabott büntetésünket töltjük, amiért ártottunk a Földnek? Eörsi Sári – amúgy az egyik leghitelesebb környezetvédő, akivel találkoztam – az ilyesmin nagyon ki tud akadni, úgyhogy össze is szedett pár epikus mémet. A Covid-19 közhely, amin rendszerint felhúzom magam (pedig inkább röhögnöm kéne)
276643-idegesito-virus.775x400
Olvastad már A fák titkos élete című könyvet? Ha nem, akkor nagyon ajánlom a figyelmedbe. Pont arról szól, amit a cím ígér. Fellelkesülve meg is hallgattam sztetoszkóppal, hogyan áramlik morajlóan a víz egy tölgy törzsében. Az jutott eszembe róla, hogy az élet tényleg egy csoda! A napokban Dudics Emese is elgondolkodott a fákhoz való viszonyán, és megírta az Emberek helyett ölelgess fákat, sokkal jobban fogod érezni magad! című cikket.
276636-lelkem-psziche.775x400
És ha megvoltak a kötelező körök karantén témában, itt az ideje áttérnünk a receptekre. Persze legyenek egyszerűek és hasznosak, mert egyikünk sem akarja a napját a konyhában tölteni. Vagy beszéljek csak a magam nevében? 6 recept, amihez felhasználhatod a száraz péksütit
276418-peksutemeny-kenyer.775x400
Téged meglegyintett már a cruffin őrület szele? Az az igazság, hogy én eddig még nem hallottam erről a sütiről, de a Google-statisztika szerint őrületesen sokan keresnek rá a receptjére. Neked már nem lesz szükséged guglizásra. Cruffin: a croissant és a muffin szerelemgyereke
276744.775x400
A végére hagytam a heti pszichót. Szokták neked azt mondani, hogy engedd el? Esetleg te is adtál már ilyen tanácsot másnak? Igen, ezt a frázist szeretjük pufogtatni, de a legtöbben csendben maradnánk, ha valaki ezek után az elengedés használati utasítását kérné. Ezért hát Bánosi Eszter fel is tette az indokolt kérdést: Tudom, engedjem el – de pontosan hogyan is kell azt csinálni?
269760-elengedes.775x400

Milyen zöldséghez mely bort válasszuk?

Lassan, de biztosan megérkezik a tavasz, és ettől fogva igazi zöldségdömpingben lesz részünk egészen az ősz végéig. Használjuk ki ezt az időszakot, fogyasszunk minél többet az egészséges és friss vitaminbombákból, no és persze ne feledkezzünk meg egy-két pohár borról sem. De melyik zöldségtípus milyen borral párosítható? „Kóstoljunk” bele néhány párosba! (X)

ELOLVASOM

Dudics Emese kérdezte Csernok Miklóst, a Kiszámoló blog szerzőjét, szerinte hogyan kell alkalmazkodnunk a karantén utáni időszakhoz.
276301-gazdasag-valsag.775x400
Guttray Móni évek óta lakik ugyanabban a lakásban, de a napokban egyre újabb felfedezéseket tesz a részletekkel kapcsolatban, ez ihlette arra, hogy tisztázza: mi is az az otthonvakság
276368.775x400
Mostanában talán te is több időt töltesz a konyhában, mint korábban, szóval minden tipp jól jön, hogyan készíthetsz gyorsan valami finomat. 
276244-salata-recept.775x400

4 ok, ami miatt sokan szakítanak majd, ha véget ér a kijárási korlátozás. Jól ismert idézet: „A távolság olyan, mint a szél: a kis tüzeket eloltja, a nagyokat fellobbantja.” De mi lesz a tüzekkel az állandó közelség hatására? 

276134-koronavirus-szakitas.775x400
Ez a cikk az Éva legutolsó számában jelent meg. És nagyon évás. Okos, alapos. Szeretem. 276146-szex-vagy.775x400
Még mindig szex, de a kultúrtörténethez képest hús-vér személyes tapasztalat.
276124-szex-karanten.775x400
Ha még mindig nem kaptál volna élesztőt… itt van Szabi, a pék kovászos pizzájának a receptje.
275309-kovaszos-pizza-kovasz.775x400
Hitem szerint a kurkuma csodás fűszer az ízlelőbimbóknak, és csodás szer az emésztésnek és az immunrendszernek. Én magam rengeteget használom, szóval ezeket a recepteket is kipróbálom.
276218-kurkuma-recept.775x400
Az én lányom már közel nem ovis, de ha az lenne, szeretném, hogy ebbe az oviba járjon…
276197-ovoda-uzenet.775x400
Ez a cikk nem vírusos, nem karanténos, de az én figyelmemet arra a pár percre, míg elolvastam, teljesen lekötötte.
275757-meh-mez.775x400
Amire rengetegen kattintottak a héten. Főleg a szemüvegesek.
275995-szemuveg-para.775x400
És még egy hasznos olvasmány, ha szereted a praktikus tanácsokat
211254.w

Díjazom, hogy ilyen ötletek is születnek a bezártságban, az egész szerkesztőség nagyon jól szórakozott ezen a karanténkihíváson. (képre kattintva mutatom a többit is)
275695-muveszet-kihivas.775x400
Poós Zoli nosztalgikus hangulatba kerülve arról írt, hogy amit mi trendi kifejezéssel ZeroWaste-nek nevezünk, az a nagymamájánál falun alapértelmezett volt. Megírta. 
275504-zero-waste-falu.775x400
275745-koronavirus-eskuvo.775x400
Itt pedig jön egy podcast, amiben három nő őszintén (és humorát megtartva) beszélget arról, milyen problémákat vetett fel, hogy szűk 50 négyzetméteren kerülgeti egymást a család
275392.775x400
Dudics Emese egy kilencemeletes házban lakik. Ez nekem is új infó volt, bár egymás mellett áll a szerkesztőségben az asztalunk. Szóval az emeletek száma mindjárt ennek a cikknek az elején tisztázódik. Aztán ahogy tovább olvastam, mintha ott lettem volna mellette a panelben. Mintha láttam volna az ablakból azt, amit ő is. Erre mondom én: nagyszerű írás. 
275373-hiany-ismerosok.775x400

A végére hagytam a húsvéti ajánlót, de lesz ebből még több is, ha a napokban ellátogatsz az oldalra!

Muffin, amitől húsvéti hangulatba kerülsz: megérkezett a bárány meg a nyuszi!

A muffinalapot változtasd bátran, a húsvéti dekoráció most a lényeg.

ELOLVASOM

Vicces húsvéti tojások maradék kacatokból

Elő minden régi dekorációs anyaggal, és valamelyik tojást biztos neked is módodban áll elkészíteni!

ELOLVASOM

Hogyan lehet online bonyolítani a húsvéti locsolkodást?

Locsolkodás skype-on? Hogy tönkreteszi a húsvét szellemét? A húsvét szellemét az teszi tönkre, ha nem gondolunk magára az ünnepre. Darwin szerint az alkalmazkodók azok, akik túlélnek, mi sem tehetünk mást: alkalmazkodunk az új kihívásokhoz, aminek rengeteg előnye is van. Szóval, ne keseredjünk el, hozzuk ki a legtöbbet a webes locsolkodásból!

ELOLVASOM

Kovászolni kezdtél? Itt a tuti kovászos kalács receptje!

Pár éve két vállalkozó szellemű nő kovászos pékséget nyitott Budakeszin. Ott készül ez a csodás kovászos kalács is. Elárulták a receptjét!

ELOLVASOM

XL-es húsvéti fonott kalács nagyi receptje szerint – videó

A kaláccsal a legnagyobb gond, hogy gyorsan fogy. Ezért a következő videórecept főszereplője egy családi méretű, 1 kilogrammos, foszlós, kívül gesztenyebarna, belül szépségesen sárga falusi verzió!

ELOLVASOM

Mojzes Nóri (nekünk Mojzi) cikkeivel többnyire recept, háztartás, lakberendezés témában találkozhattál, ezek a témák jelentik az ő területét. Nem szokta kipakolni az érzéseit az asztalra. Pár napja megkérdezett, megírhatja-e, mi zajlik most benne. Köszönöm neki, hogy ezt megosztotta velünk.
274896-bezartsag-karanten.775x400
274940-koronavirus-egyuttmukodes.775x400
Dudics Emese a maga érzékeny módján közelíti meg a személyes felelősségvállalás kérdését, mert a „csak egy kis influenza” kérdésről mostantól (már mindig) másképp kell gondolkoznunk.
274850-natha-fertozes.775x400
Múlt hét elején kaptunk egy személyes írást arról, mivel jár az otthoni körülmények között megélt koronavírus megbetegedés. Tökéletesen pontos beszámoló, nagyon-nagyon sok hasznos információval.
274669-koronavirus-tunetek.775x400
Amíg ezt a cikket olvastam,  pár percre „kiszakadhattam” az önkéntes karanténból. Igen, együtt vagyunk ebben.
274712-aszony-otthon.775x400
És egy kis humor, mert az kell, most nagyon kell. Jobban, mint valaha. Ügyelj rá te is, hogy hogyan szűröd a magad számára a híreket, mert töltődnöd, töltődnünk is kell.
274641-kreativ-megoldas.775x400
Nálunk a répa gyakori étel az asztalon, de tudom, nem minden családban arat osztatlan sikert. Na de majd ez a recept! Finom is, hasznos is és olyan egyszerű megfőzni…
274969-recept-egeszseg.775x400
Azért az Éva Éva marad ilyenkor is, nem hagyunk kultúrgyöngyszemek nélkül.
274903-szabo-lorinc-kolto.775x400
Lekötni a gyereket – az elmúlt hetek legnagyobb kihívása a szülők számára, szóval ha te is egy kicsivel küzdesz otthon, jó hírünk van: jön az utánpótlás Bogyó és Babócából!
274937-bogyo-baboca.775x400
És még mindig gyerekeknek, gyerekekkel – ezek a tippek nekem annyira bejöttek, hogy némelyiket megvalósítom az én 19 évesemmel is. Most már erre is kapható, ami azért elképesztő!
273954-diy-csalad.775x400

Vigyázz magadra!

thumbnail_eva (1)

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezt a levelet az evamagazin.hu -t üzemeltető Marquard Media Magyarország Kft.-től kaptad.
[unsubscribe]LEIRATKOZÁSÉRT KATTINTS IDE[/unsubscribe]

Ha a felület kezelésével vagy az adatkezeléssel kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük az adatvedelem@marquardmedia.hu e-mail címre írjon, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.
Marquard Media Magyarország Kft. 1031 Budapest Záhony utca 7. (Graphisoft Park)
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-60762/2012.